sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Yksilöharjoite 4: kaikkein perustavanlaatuisin lyöntikombo


On erittäin suositeltavaa lyödä iskut sarjoina, joissa on useampi lyönti. Näissä teksteissä kuvaillaan usein yksittäisiä osia tällaisesta sarjasta. Tämän kerran harjoitteena opetellaan kuitenkin sarjan lyömistä.

Kaikkein tavallisimmassa tavassa ajatella lyöntisarjaa tapahtuu aina kolme asiaa:
  1. Lyödään sisäänmenolyönti johon vastustajan täytyy reagoida
  2. Lyödään vastustajan puolustuksen ohittamiseen pyrkiviä lyöntejä lähellä, yksi tai useampia
  3. Lyödään poistumislyönti kun lähdetään tilanteesta pois.

Perusyhdistelmä on siis vähintään kolmen lyönnin setti. Lähestyttäessä lyödään, jotta vastustaja joutuu reagoimaan ja häntä voidaan johdattaa sopivaan asemaan seuraavia tekniikoita varten. Lähellä tehdään tulos vastustajan puolustuksen rikkomiseksi. Poistuessa lyödään, jotta vastustaja ei voi vapaasti seurata tai tehdä vastatekniikkaa.

Joskus tätä mottoa ei ole syytä rikkoa, mutta jokaisen on syytä harjoitella se peruslähtökohdaksi kamppailulleen. Sama logiikka pätee niin keppitaistelulajeissa, erilaisissa miekkailulajeissa tai varsiaseiden kuten hilparin käytössäkin.

Alla olevassa videossa näytetään esimerkki millä tahdilla lyhyttä asetta kannattaa heiluttaa ja miten perussetti toimii. Tämä kolmen lyönnin yhdistelmä on kamppailemisen peruskauraa, joka jokaisella kannattaa olla hallussa.

Harjoitellessa ensimmäinen lyönti kannattaa tehdä esimerkkivideotakin selvemmin niin, että sen aikana astuu lyömäetäisyydelle. Toinen lyönti tai lähilyöntisarja tehdään läheltä. Kolmannessa vaiheessa astutaan jo selvästi kauemmas, niin että lyönti osuu juuri ja juuri pois mennessä.

Jos harjoittelet pampulla simuloiden miekkaa tai viidakkoveistä, tarkastele että olet osumassa pulikallasi teräpuolella ja tee niin hitaasti, että lyönti pysyy hallussa.

Lyöntien harjoittelu pampulla johonkin joustavaan kohteeseen on parasta, silloin keho ei jännity yhtä väärällä tavalla kuin tyhjää lyödessä. Kevyellä kepillä tai putkella vaikka pystyyn nostetun maton pätkiminen käy myös hyvästä treenistä.

Kuten aina, tee lyöntejä myös väärällä kädellä. Tee lyöntejä kahdella kädellä aseesta kiinni pitäen ja kilven kanssa. Tee harjoitusta eri pituisilla välineillä. Älä tee aluksi mahdottomia määriä lyöntejä, jo 50 lyöntiä per puoli voi hökeltämällä saada paikat kipeäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti