lauantai 14. joulukuuta 2019

Tekniikka 4: Vastustajan aseen kädestä pois pyöräyttäminenVastustajan aseen helpoin pois pyöräyttäminen tapahtuu seuraavasti:
*Vastustajan aseesta otetaan kontakti, niin että vastustajan ase jää ulkopuolelle eikä helposti käänny pistoon
*Jos mahdollista tartu aseeseesi tukevalla kahdenkädenotteella.
*Siirrä kontakti niin, että oma aseesi on kontaktissa vahvalla osalla (lähellä kahvaa) ja vastustaja heikommalla osalla (kauempana kahvasta).
*Vastustajan asetta käännetään hänen asekätensä kämmenen suuntaan. Vääntäjän näkökulmasta tämä tarkoittaa aseen vääntämistä oikeakätiseltä vastapäivään ja vasenkätiseltä myötäpäivään. Kiertoa jatketaan kunnes ase vääntyy irti kädestä.
*Koeta katsoa, ettei ilmaan lentävä vastustajan ase osu kehenkään sivulliseen.

Vaikka seikkailuelokuvissa tekniikka toimiikin aina, käytännössä se on kaikkea muuta kuin idioottivarma. Parhaiten se toimii jos vahvempi miekkailija pääsee käyttämään tekniikka vahvemmalla aseella yllätettyä vastustajaa vastaan. Erityisen hyvin tekniikka toimii, jos sitä käytetään kahdenkädenaseella yhdenkädenasetta vastaan. Kahdenkädenasetta vastaan sen ei tulisi toimia, jos vastustaja tietää lainkaan mitä on tekemässä.

Tekniikkaa harjoitellaan tietysti myös sen itsensä osaamisen vuoksi. Kyseessä on onnistuessaan loistava tekniikka, jonka toimimaan saaminen ratkaisee ottelun käytännössä välittömästi. Tekniikka on kuitenkin hyvin epävarma, eikä pääasiallinen syy opettelulla ei ole sen osaaminen. Pääasiallinen tarkoitus harjoittelulle on saada harjoittelijat tunnistamaan aseeseen kohdistuva vääntö, jolloin he voivat helposti estää vääntävien tekniikoiden onnistumista.

Vastatekniikka perustuu paineen refleksinomaiseen tunnistamiseen. Tunnistuksen yhteydessä tavallisin vastaus on vetäytyä pois väännöstä sujahtamalla sen ohi tai vetäytymällä. Toinen mahdollisuus on syöksyä eteenpäin, muuttaen oman asekosketuksen vahvemmaksi torjunnaksi, jota seuraa isku muunnelmana seuraavana esiteltävästä tekniikasta 5. Vaihtoehtoja on lopulta yli kymmenen, joista jokainen toimii, jos harjoittelija vain on oppinut tunnistamaan aseen vääntämiseen johtavat tilanteet.

Tekniikka aiheuttaa turvallisuuden osalta ongelmia vain jos sitä ei osata tunnistaa. Asekäsi kääntyy asentoon, jossa aseeseen tarrautuminen kättä väännöstä pois vetämättä saattaa aiheuttaa tekijälle kipua. Tämän voi välttää joko tekemällä minkä tahansa vastatekniikan tai päästämällä omasta aseesta kiinni.

Tietämättömyys tekniikasta ei suojaa näiltä mahdollisilta ongelmilta.  Aseiden vääntäminen sivuun on miekkailun perustekniikkaa, joka täytyy osata. Aseisiin kohdistuu välttämättä vääntämisiä, jotka täytyy oppia tunnistamaan ja välttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti