sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Yksilöharjoite 2 - pistotarkkuutta kehittämään

Harjoitukseen tarvitaan narua ja tennipallo. Hurjimmat tekevät kahdella pallolla nopeusharjoitteita, mutta me emme nyt liioittele vaan pitäydymme yhdessä pallossa. Pallo kiinnitetään naruun liimaamalla, sitomalla, ruuvamalla tai millä tavalla nyt haluaakaan sen kiinnittää. Sitten pallo laitetaan roikkumaan katosta/leuanvetotangosta/oksasta.

Sitten palloon pistetään. Kerta toisensa jälkeen, hallitusti ja ajatuksella.

Jos haluaa kehittyä, palloon treenataan joka päivä ainakin sata pistoa, 50 paremmalla ja 50 huonommalla kädellä. Ja kuten aina toistetaan, kannattaa aloittaa kevyesti. Paikat kestävät paremmin jos ei aluksi riuhdo itseään rikki, vaan totuttaa kehoa harjoitteluun.

Pistovälineeksi voi valita sen kepin tai pulikan joka itseä sattuu miellyttämään. Tylppä harjanvarsi, bambunpätkä, rautatanko, kaikki käy. Aluksi kannattaa käyttää jotain kevyttä, jotta voi keskittyä tarkkuuteen, ei lihastreeniin.

Pulikalla tehdään pistoja eri etäisyyksiltä ja eri kulmista palloon, joka tietysti liikkuu osumien jäljiltä. Tällä saadaan parannettua etäisyyden hahmotusta osumatarkkuuden ohella.

Treeniä voi tehdä yhden tai kahden käden kepeillä. Suosittelen molempia ja erityisen tärkeänä suosittelisin treenin tekemistä vääränkätisesti/vääränpuoleisesti. Se tekee hyvää aivoille ja taistelutilanteen hahmottamiselle.

Pistossa liikkuvaan kohteeseen kyse on hyvin perinteisestä miekkailuharjoituksesta, jota voi harjoitella hyvin myös keihäiden, varsiaseiden tai pistinten kanssa. Harjoituksen suosio ei ole sattumaa. Se tuo nopeasti pistorutiinia ja osumatarkkuutta, varsinkin jos pistoja tehdään myös liikkuvaan palloon.

Niille, joille pistotekniikka ei ole tuttua: Perusajatus on, että takajalalla ponnistetaan voimalla eteenpäin. Samanaikaisesti etujalka koukistuu ja asekäsi suoristuu. Kun nämä asiat tekee yht'aikaa, piston saa tehtyä nopeasti, voimalla ja pitkän matkan päähän.

Peruspiston alussa selkä on suorassa, taisteluasento rento. Jalat ovat hieman koukussa, sillä täysin suora jalka on hidas, samoin aivan mahdottoman matalalla kyykkivä taistelija. Etujalka on kohti pistokohdetta ja takajalka tukevasti maassa. Kulma ei ole tarkka, mutta jalka ei saa osoittaa tippaakaan taaksepäin, eikä liiaksi eteenpäinkään. Suoraan sivulle tai 45 asteen kulma ovat normaalisti toimivia asentoja takajalalle. Mitä vähemmän sivuliikettä lajissa tarvitaan, sitä varmemmin liki 90 asteen kulmassa oleva takajalan asento toimii tehokkaimmin. Jos taas sivuliikettä tarvitaan, kulmaa on syytä pienentää, vaikka samalla hieman menetetäänkin piston räjähtävyyttä.

Piston aikana itsestä kannattaa tehdä mahdollisimman pieni kohde. Rintamasuuntaan osoitetaan lähinnä pistokäden olkapäällä, muu keho on käännetty sen taakse suojaan. Takakättä kannattaa jättää esiin mahdollisimman vähän.

Kuva alkuasennosta ja onnistuneesta pistosta. (Public domain, tekijä Ningyou)
 
Tässä vielä toinen video, jossa selitetään harjoitetta perinpohjaisesti. Lopussa selitetään harjoitteeksi pallon kanssa myös pisto ryntäyksellä. Hieno harjoitus sekin, kannattaa ottaa se mukaan harjoitukseen kun on ensimmäiset pari tuhatta onnistunutta tavallisempaa pistoa tehnyt kummallakin kädellä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti