maanantai 11. marraskuuta 2019

Tekniikka 2: Aseistariisunta yksinkertaisella riuhtaisulla



Miekkailussa voittaminen on helppoa, jos itsellä on miekka ja vastustajalla ei. Kannattaa siis ottaa vastustajalta miekka pois.

Kaikkein yksinkertaisin tapa ottaa miekka pois on torjua isku, tarttua vastustajan miekan kädensijaan tai pommeliin ja repäistä ase itselle.

Jalkatyö aseistariisunnoissa menee tyypillisesti kaksivaiheisesti:
  1. Lähestytään nopeasti väistön tai torjunnan kanssa lyömisetäisyydelle, liikkeen aikana/jälkeen suoritetaan jonkinlainen tartunta aseeseen
  2. Käytetään liikettä vastustajan horjuttamiseen, etäisyydenhallintaan ja/tai voiman tuottamiseen aseistariisuntaan
Niin tälläkin kertaa. Vastustajan lyönti torjutaan samalla kun astutaan lähelle. Tämän jälkeen tartutaan vastustajan aseeseen omalla vapaalla kädellä. Tärkeää on katsoa, miten päin tarttuva käsi asettuu, tarttumissuunta- ja kulma määrittävät mitä tekniikka ollaan tekemässä. Aseeseen tartutaan tässä tekniikassa tukevasti kuin omaan aseeseen. Riippumatta kuvataanko tätä myötäote tai jollakin muulla teknisellä termillä, niin tärkeintä on, että peukalo osoittaa miekan terän suuntaan. Vastustajan miekkaan tartutaan kahvasta, jota saateetaan kutsua myös kädensijaksi tai kouraimeksi.

Jos tekniikassa ei saa kahvasta kiinni niin sitten pommelista. Pommeli on se nuppi miekan perässä. Otetaan siitä kiinni, jos ei muualta saada.

Kun ote on saatu, vastustajan miekkaa nykäistään rivakasti taaksepäin, laittaen koko kehon liikkeen tekniikkaa tukemaan. Pienenkin ihmisen keholla riuhtaiseminen on merkittävästi vahvempaa kuin yhdellä kädellä kiinni pitäminen, varsinkin jos riuhtaisuun saa kehon painoa mukaan.

Riuhtaisun aikana omalla miekalla voi vääntää vastustajan miekkaa tätä kohti. Vääntäminen vaikeuttaa kiinni pitämistä. Tämän lisäksi vääntäminen varmistaa, ettei vastustaja ainakaan saa käytettyä miekkaansa.

Nykäisyn jälkeen molempien miekkojen pitäisi olla aseistariisuntaa tekevällä. Aina tämä ei onnistu, mutta sekään ei tarkoita, ettei tekniikka olisi saavuttanut päämääriään. Vaikka tekniikka ei täysin toimisi, aseesta kiinni saaminen ja sen repiminen häiritsevät vastustajan toimintaa. Samalla oma ase on turvassa ja sillä voi pistellä vastustajaa.

Perinteinen vastatekniikka tähän on tehdä lähelle tulevalle vastustajalle täysin sama tekniikka. Tätä ei saa kuitenkaan tehtyä, jos asekäden kyynärpään vetää taakse ja pitää aseen vastustajan ulottumattomissa.

Lisähuomiona omat kasvot kannattaa pitää tekniikan lopussa kauempana vastustajasta kuin jälkimmäisessä esimerkissä. Muuten vastustaja voi iskeä kasvoihin tai yrittää päästä vääntämällä kaataa liian lähelle tulleen vastustajan.

Tekniikka on primitiivinen ja helppo oppia. Tehokkain aseistariisunta se ei ole, mutta helpointa opettaa ensimmäisenä. Siihen ei myöskään kuulu yhtään lukkoa tai heittoa, joten sen opettaminen ja tekeminen kokemattomille kamppailuharjoittelijoille on turvallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti