sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Yksilöharjoite 5: Nostetaan tasapainoiltava esine yhdellä kädellä



Kevään treeneistä seuraavan voi tehdä kaverilla, penkillä, polkupyörällä, rautakangella, sopivan pituisella kakkosnelosella tai millä vain käteen sattuvalla sopivalla. Ideana on yhdellä kädellä nostaa ylös tasapainoteltava esine. Kyseessä on yhdellä kädellä esineen nostaminen ylös, ensin esineen sen verran ylös ponnistaen, että pääsee sen alle, sitten uudestaan ylös ponnistaen.

Kevyellä puntilla ja ulkopuolisen ohjauksessa parasta. Tämä yhdenkäden nosto on perinteinen voimamiesjuttu ja sen voi tosiaan tehdä jollain kevyellä mutta suurella esineellä jos haluaa treenailla tasapainoa. Vaikka puhutaan yhdellä kädellä tehtävästä nostosta, voiman pitää tapahtua jalkojen kautta. Koko keho myötää jalkojen tuottamaa voimaa ja asettuu nostettavan esineen alle tukemaan jalkojen työtä.

Ei sitten mitään selänvääntelyitä, selkä tukevasti ja suorana tehdään! Ja kummallakin kädellä, ei vain hauskemmalla.

Nosto parantaa näppivoimia, tasapainoa, keskivartalon core-voimaa ja yleistä kehonhallintaa.

Taakan voi siirtää myös kulkemaan eri suuntaan kesken noston. Se, että nostaa esineen eri kulmissa on hyvä ajatus, kunhan onnistuu tasapainottamaan itsensä tekniikan aikana. Tässä mallia toisenlaisesta tekniikasta. Kaikki hyvin, kunhan pääsee nostettavan esineen alle nostamaan.



Jos haluaa opetella tekniikan ensin järkevästi ja turvallisemmin käsipainolla, tästä voi katsoa mallia: 



Lukijapalautteena muistettiin: "Olennaista on, että poweri lähtee jaloista, ei käsistä. Eli tarkoitus ei ole vetää käsillä punttia ylös, vaan kädet pidetään suorana ja sit noustaan räjähtävästi pystyyn seisomaan ja tanko nousee rinnalle, tai suorille käsille. Ja sen lisään, että helkatan teknisiä liikkeitä, suosittelen valmentajan kanssa reenaamaan. Yksin askarrellessa voi tehdä väärin ja sit voi mennä paikat rikki."

Näitä viisauden sanoja kannattaa kuunnella. Aloittakaa pienillä painoilla älkääkä epäröikö hankkia treeniapua, jos noston tekniikka vähänkään mietityttää. Tämä on keskeisiä harjoituksia, mutta myös helpoimmin möhlittävissä olevia.

Ja jos mietyttää, miksi yksilötreeneissä tuon tuosta palataan kokonaisvoimantuoton ja coren kehittämiseen, asian perusteita voi lukea Lihastohtorin toki muutenkin erittäin suositeltavasta blogista seuraavasta artikkelista: https://lihastohtori.wordpress.com/2018/03/17/core-treeni1/

Coren treenaamista suositellaan, koska sitä harjoittamalla perussuorituksia saadaan varmasti tehtyä vahvasti ja itseä rikkomatta. Coren vahvistumisen myötä myös liian vähäisen tukilihaksiston ja tasapaino-ongelmien aiheuttamat onnettomuudet toivon mukaan vähenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti