tiistai 17. maaliskuuta 2020

Yksilöharjoite 9: Ukemi aseen kanssa


Ukemit ovat kaatumistekniikkoja, joilla kaatuminen saadaan pehmeäksi ja kaatujaa vahingoittamattomaksi. 

Esitellyssä ukemitekniikkassa ollaan kaatumassa eteenpäin. Kun kaatuminen alkaa, annetaan kaatumisen tapahtua ja pyörähdetään eteenpäin. Kehosta muodostetaan pallo, jonka sisälle pää suojataan. Liikkeen annetaan jatkua ja sen lopuksi ponnahdetaan takaisin seisomaan. 

Ukemissa painopiste menee selässä viistoon. Eteenpäin ukemia tehdessä lapaluu osuu ensin maahan, lopuksi toisen puolen pakara. Tekniikkaa harjoitellessa pää kannattaa laittaa rintaa vasten ja miettiä, että osumaa ei oteta vastaan päällä, olkapäällä tai selkärangalla. Kieli pidetään suun sisällä ja hampaat rennosti vastakkain.

Myöskään kyynärpäät tai kädet yleensäkään eivät ole tässä tekniikassa ottamassa painoa vastaan. Koko tekniikan voi suorittaa ilman kämmenillä maahan koskettamista ja siihen kannattaa pyrkiä harjoittelussakin.

Miksi kaatumisia kannattaa harjoitella? Jotta ei rikkoisi itseään tai muita kaatuessaan. Itseään ei kannata myöskään rikkoa harjoitellessa, joten harjoittelu kannattaa aloittaa ilman asetta, pehmeällä alustalla pyörähdystapaa harjoitellen. Harjoittelun aluksi voi jäädä maahan pallona. Tässä ideana on, että kun ensin opettelee vain kaatumisen kunnolla, siihen on helppo lisätä ylösnousu ja aseen kanssa kaatuminen myöhemmin. 

Voi ajatella, että esitetty ukemi on kahdella tapaa hieman yksinkertaista vaikeampi: siinä pidetään mukana asetta ja noustaan seisomaan. Aseen osalta tärkein neuvo on pitää aseen terä poissa alta tuli mikä tuli. Jos myös kahvan saa laitettua sivuun, sen parempi. 

Ylösnousun osalta kannattaa ajatella, että liike jatkuu lapaluu->vastakkaisen puolen pakara->vastakkaisen puolen reisi. Polvea ei ruhjaista maata vasten. Liike jatkuu pehmeästi eteenpäin ja tämän etenemisen kautta tulee mahdolliseksi nousta luontevasti ylös tekniikan lopuksi.  

Hyvien kaatumisten osaaminen on elämässä vaurioita ja kipua vähentävä taito yleensäkin, joten sitä kannattaa treenata. Treenipaikaksi kelpaa myös oma asunto, jos lattialle saa järjestettyä tilaa ja jotain pehmustetta. 

Hauskoja hetkiä, muistakaa olla eteenpäin pyörivä pallo! 

Palloksi menemisen visualisointi pallon kanssa:


Hidastettua esitystä Ukemin tekemisestä hissimusiikilla:


Erinomaisen pehmeää ukemia opettava video:


Alla vielä ukemeita eteenpäin bokkenin eli puumiekan kanssa. Kuten näistä esimerkeistä näkyy, tekniikkaa voi vaihdella, mutta miekka pysyy koko ajan poissa itsen ja maan välistä. Hyppäävän ukemin avulla opeteltu tekniikkakin voi olla hyödyllinen, jos esimerkiksi törmää johonkin juostessaan tai tulee kampatuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti