Tekniikassa tehdään kilpitorjunta, jonka aikana aloitetaan pyörähdys, joka päättyy lyöntiin.
Torjunnassa kaikki liike-energia suunnataan myötäpäiväiseen liikkeeseen. Kokonaisuus alkaa epätavallisesti niin, että miekkakäden puoleinen jalka on edessä. Tästä on hyötyä, sillä tekniikka voidaan aloittaa kilpipuolen askeleella sisään. Tällä askeleella mennään sekä lähelle vastustajaa, että aloitetaan pyörähdysliike.
Tekniikka on jalkatyön osalta monimutkaisin sarjassa esitetyistä. Kilven torjunnan kanssa yhtäaikaisesti ollaan jo pyörähtämässä, mikä mahdollistaa takakautta tulevan iskun. Tämän jälkeen pyörähdystä jatketaan niin, että kilpi saadaan torjuntavalmiuteen itsen ja vastustajan väliin. Tekniikka sisältää kahdessa sekunnissa neljä askelta: lähestymisaskel kilpijalalla, pyörähdysaskel vastustajan vieressä miekkapuolen jalan varassa, perääntyvä askeln kilpijalalla, miekkapuolen jalan astuminen taaksepäin perusvalmiusentoon palaamiseksi. Jalkatyö tehdään päkiöiden varassa ja ilman taukoja. Liike pidetään jatkuvana.
Yksilötaisteluissa tekniikka antaa mahdollisuuden lyödä yksi vahva ja joskus yllättävä isku vastustajan päähän. Pääosin tekniikka on kuitenkin hitaahko ja aukaisee hetkellisesti puolustuksen, minkä tekniikan arvaava vastustaja voi hyödyntää helposti.
Ainoita tilanteita, joissa tekniikka voi joukkotaistelutilanteissa olla hyödyllinen on jos ollaan ohittamassa vastustajaa ja tiedetään, että ohituksen jälkeen pitäisi jo torjua jotakin takana olevaa. Tällöin tekniikka mahdollistaa nopean lyömisen ja torjunnan taaksepäin. Muuten se lähinnä aukaisee joukkotaisteluissa puolustusta ja on liian hidas.
Miksi tällaista sitten kannattaa opettaa? Neljästä syystä. Ensinnäkin aikanaan seurassamme oli muutamia capoeiraa harrastaneita, joiden pyöriminen toimi aluksi kohtuullisen hyvin, koska muut eivät osanneet siihen vastata. Niinpä muitakin saatettiin opettaa lyömään pyörähdyksellä, jolloin tällaista tekniikkaa vastaan saatettiin oppia toimimaan. Toinen syy tekniikan opetukselle on, että siinä oli hieno jalkatyö, jonka osaaminen antoi valmiuksia muuhun jalkatyöhön. Kolmas syy on tekniikan yllättävyys - joskus se toimii ja näitä tilanteita varten sen on hyvä olla työkalupakissa. Neljäs syy on, että onhan se nyt näyttävä tekniikka, jolla kelpaa leuhkia jos sen saa toimimaan.
Muiden ohjeita samaan teemaan
Takakäden lyönnnit ovat olleet mukana erilaisissa kamppailulajeissa pitkään ja sieltä voi katsoa mallia jalkatyöhön.
Mekaniikka jota miekalla käytetään on lähempänä spinning hammerfistiä kuin spinning backfistiä. Tällä on väliä terän osumisen ja kehon mekaniikan kannalta. Eroa voi katsoa vaikkapa tästä.
Taekwondossa nämä ovat vakiotyökaluja. Yllä olevassa videossa pidempi selitys toiminnasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti